Friday, August 27, 2010

Prvi virus

Prvi akademski tekst koji se bavio tematikom kompjuterskih virusa, mada ni sam termin još nije postojao, je napisan od strane Džona von Njumena 1949. godine. Njegova predavanja na temu teorije i organizacije komplikovanih automata su rodila delo koje je nazvano "Teorija samoreplicirajućih automata". U tom delu Njuman je postulirao da se kompjuterski program može razmnožavati.

1972. godine, Vejt Risak piše članak koji opisuje funkcionalni virus napisan u asembler jeziku za Simens kompjutere.

1980. Jurgen Kraus tvrdi da se kompjuterski programi mogu ponašati kao biološki virusi.

Termin "virus" je prvi put upotrebljen u romanu "Kada je Harli bio jedan" 1972. godine. U ovom romanu, kompjuter po imenu Harli stvara viralni softver kako bi prikupio informacije o čoveku koji želi da ga isključi.

Prvi kompjuterski virus je primećen na arpanetu, prethodniku interneta u ranim 70im. Program po imenu "Kriper" (Šunjač) je bio eksperimentalni program koji se sam replicirao. Napisao ga je Bob Tomas 1971. godine. Kada je pušten u Arpanet mrežu pojavio kopirao se od sistema na sistem i na ekranu bi se pojavljivala poruka "Ja sam šunjač, uhvati me ako možeš". Program "Kosač" je napravljen da bi ga uništio.

Prvi računarski virus koje se pojavio "u divljini", odnosno van jedne određene mreže, bio je "Kloner Losova". Napravio ga je Ričard Skrenta 1981. godine dok je još bio u srednjoj školi kao vrstu praktične šale. On je bio "ubačen" u igricu na flopi disketi, i aktivirao bi se prilikom 50. upotrebe diskete. Na ekranu bi se pojavila paljiva pesma.

Svet kompjutera je pun interesantnih činjenica kao ove. Ako vam treba računar, Grappolo prodavnica računara je uvek tu za vas.

No comments:

Post a Comment