Wednesday, August 4, 2010

Prodaja računara


Dok je danas lako naći svakakve informacije vezane za računare na internetu, počevši od pitanja gde da kupim računar, pa sve do recenzija najnovijih video igara, nekada su informatički entuzijasti morali da se zadovolje mesečnim izdanjima časopisa kao Svet Kompjutera. 

Prvi broj ovog kultnog magazina je izašao u Oktobru 1984. godine a na naslovnoj strani je nudio bombastične naslove "Porno Software", "Štampač za Galaksiju" i "Dva kompjutera za vas".

Evo dela uvodnog teksta iz tog davnog prvog broja:

"Ako na pitanje čemu služi kompjuter može da se pruži najmanje stotinu odgovora, isto se može reći i za broj mogućih obrazloženja poduhvata redakcije "Politikinog Sveta" koji je upravo pred vama. Ali, kao što više nije potrebno nabrajati sve argumente u prilog računarima, tako valjda nije neophodno ni pominjati sve motive koji su prethodili pripremanju "Sveta Kompjutera". Pa ipak, neki prosto ne mogu da budu zaobiđeni.

Među prvima je, svakako, činjenica da smo se ipak uključili u kompjutersku revoluciju, glavno obeležje "trećeg talasa" koji je krajem prošle i početkom ove decenije zahvatio svet. Niko, naravno, pouzdano ne zna koliko je danas takozvanih "mikro", "ličnih" ili "kućnih" računara kod nas, ali za naše prilike, brojka više nije zanemarljiva.

Na žalost, sudeći bar po rubrikama malih oglasa u dnevnim novinama, ove sprave koje su za neke još samo igračke, ali sve češće i mnogo više od toga, još se nabavljaju poluilegalno.

Najpopularnije računare, kao što su "spectrum" ili "commodore" mogli su do pre neki dan da kupe samo povratnici iz inostranstva. nije zbog toga čudno što su mnogi računari doslovno prokrijumčareni. Ohrabruju zato potezi "Iskre" i "Konima" koji su počeli, u prvom slučaju montažu, a u drugom konsignacionu prodaju "spectrum"-a i "commodore"-a. Ali o tome nešto detaljnije na stranicama koje slede." 

skenirane brojeve ovog časopisa možete naći ovde

No comments:

Post a Comment